Rydning ved Strandelhjørn 2021

Den 23-10-2021 havde foreningen rydning ved Strandelhjørn batteri – en første rydningsdag efter Corona. Vi rydder normalt ikke om efteråret, men det var opfattelsen at vi skulle i gang.

Strandelhjørn Batteri 1922

Strandelhjørn Batteri 1922

Valget faldt på Strandelhjørn Batteri på Tyrholmvej ved Rødekro. Batteriet bestod oprindeligt af en brisk med en 24 cm. marinekanon, en kommandobunker, en mandskabsbunker og to ammunitionsbunkere.
De to ammunitionsbunkere er intakte medens resten af batteriet er sprængt i 1920’ne.

 

 

Udpakning ved Strandelhjørn batteri

Udpakning

Kl. 9.00 var 11 mænd og drenge samt foreningens trailer med værktøj  klar til dagens rydningsopgave.

Dan Obling fortæller om Strandelhjørn Batteri

Dan Obling

Indledningsvis fortalte Dan Obling, der er den der ved mest om stillingen,  lidt om anlægget. Ikke mindst historien om sprængningen af brisken som havde været nødt til at sprænge i 2 omgange, da den i første forsøg blot opførte sig som en bold, der hoppede op i luften og så landede samme sted igen.
Pionerfolkene havde måtte brug omkring 1 tons sortkrudt for at sprænge kommandobunkeren. Om det var mangel på krudt, frygten for at de sidste 2 bunkers lå for tæt på bygninger eller landmandens uvilje er uvist.
Spændende historie og tak til Dan.

Arbejdsopgaverne blev hurtigt fordelt og vi gik i gang. Nogle opgaver krævede motorsav, buskryddere og

Planlægning af arbejdet på Strandelhjørn Batteri 2021

Planlægning

save. Andre kunne klare med blot klør 5 iført et par gode arbejdshandsker og til ført knofedt. Koste, skovle og trillebør var især nødvendige for at få de 2 hele bunkers tømt indvendig.

Efter 3 timers hårdt og hyggeligt arbejde i det gode vejr kunne vi nyde vores medbragte mad og drikke. Vi snakkede om forskellige ting, mens vi nødt resultatet af vores indsats.

Tilfredsheden med resultatet var stort og vi håber nu mange flere vil lægge vejen forbi det ryddelige anlæg.

Før og efter billeder